- Türkiye, BAE, Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün ortak bir bildiri yayımladı.
- Bakanlar, İsrail'i Kapsamlı Plan'ın birinci aşamasındaki taahhütlerini yerine getirmeye davet etti.
- Diplomatik girişimle Gazze'deki insani krizin çözümü için acil eylem çağrısı yinelendi.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkenin dışişleri bakanları, Gazze’deki insani duruma ilişkin ortak bir açıklama yaparak İsrail’e yönelik diplomatik baskıyı artırdı. Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün ile birlikte hareket eden Türkiye, bölgedeki ateşkes ve insani yardım süreçlerinin hızlandırılmasını talep etti.
Taahhütlerin Yerine Getirilmesi Çağrısı
Dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, İsrail’in üzerinde uzlaşılan ‘Kapsamlı Plan’ın birinci aşaması kapsamında verdiği sözleri tutması gerektiği vurgulandı. Taraflar, planın uygulanmasındaki gecikmelerin bölgedeki insani krizi derinleştirdiğine dikkat çekerek, taahhütlerin derhal ve koşulsuz olarak hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Diplomatik Süreçte Kararlılık Vurgusu
Bölgesel aktörlerin bir araya gelerek oluşturduğu bu ortak tavır, Gazze’de kalıcı bir çözüm için uluslararası hukukun ve varılan mutabakatların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bakanlar, sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, insani yardımların kesintisiz ulaşımı ve sivil halkın korunması konusundaki kararlılıklarını yineledi.

