- Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımların süresini 36 ay daha uzatma kararı aldı.
- Karar kapsamında 3 binden fazla kişi ve kuruluş kısıtlayıcı tedbirler altında kalmaya devam edecek.
- İş insanları Alişer Usmanov ve Mihail Fridman ise yaptırım listesinden çıkarıldı.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırım rejiminin geleceği konusunda kritik bir uzlaşıya vardı. Brüksel’de yapılan görüşmeler neticesinde, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin süresinin 3 yıl daha uzatılması kararlaştırıldı.
3 Binden Fazla Kişi ve Kurum Kapsamda
Alınan karar doğrultusunda, Rusya bağlantılı 3 binden fazla kişi ve kuruluş, AB’nin yaptırım listesinde kalmaya devam edecek. Bu adım, Avrupa Birliği’nin Rusya üzerindeki ekonomik ve diplomatik baskıyı sürdürme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Bazı İsimlere Yaptırım Kaldırıldı
Yaptırımların uzatılmasına ilişkin mutabakatın yanı sıra, listede değişikliğe de gidildi. Rus iş insanları Alişer Usmanov ve Mihail Fridman’ın yaptırım listesinden çıkarılmasına karar verildi. Söz konusu isimlerin listeden çıkarılma gerekçeleri ve hukuki süreçleri ise AB yetkilileri tarafından yakından takip ediliyor.

