- İsrail Demokratlar Partisi lideri Yair Golan, Başbakan Netanyahu'yu 7 Ekim saldırılarına yönelik uyarıları görmezden gelmekle suçladı.
- Golan, istihbarat raporlarının ve uyarıların doğrudan Başbakanlık makamına ulaştığını iddia etti.
- İsrail siyasetinde 7 Ekim saldırılarının sorumluluğuna ilişkin tartışmalar şiddetlenerek devam ediyor.
İsrail siyasetinde 7 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen saldırıların sorumluluğuna dair tartışmalar, Demokratlar Partisi Genel Başkanı Yair Golan’ın açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Golan, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun saldırı öncesinde gelen kritik istihbarat uyarılarını bilerek dikkate almadığını öne sürdü.
Uyarılar Göz Ardı mı Edildi?
Yair Golan, yaptığı açıklamada, 7 Ekim öncesinde güvenlik birimleri tarafından hazırlanan raporların ve gelen tüm uyarıların Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ulaştırıldığını belirtti. Golan, Netanyahu’nun bu bilgileri almasına rağmen gerekli önleyici adımları atmadığını ve durumu ciddiye almadığını iddia etti.
Siyasi Sorumluluk Tartışmaları Büyüyor
İsrail kamuoyunda ve siyasi arenada, saldırıların engellenememesine ilişkin eleştiriler uzun süredir devam ediyor. Muhalefet kanadı, mevcut hükümetin güvenlik politikalarındaki zafiyetleri vurgularken, Netanyahu yönetimi ise eleştirileri reddederek sorumluluğu farklı birimlere yönlendirme eğilimini sürdürüyor. Golan’ın bu çıkışı, hükümet üzerindeki siyasi baskıyı artırırken, bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulması yönündeki talepleri de yeniden gündeme taşıdı.
