- Srebrenitsa Anıt Merkezi Müdürü Emir Suljagic, Sırp Cumhuriyeti polisinin tesise baskın yapabileceği uyarısında bulundu.
- Bölgedeki siyasi gerilim, anıt merkezinin güvenliğine dair endişeleri yeniden gündeme taşıdı.
- Yetkililer, uluslararası toplumu anıtın korunması konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
Bosna Hersek’te bulunan Srebrenitsa Anıt Merkezi Müdürü Emir Suljagic, ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) polis birimlerinin anıt merkezine yönelik bir baskın gerçekleştirebileceğine dair ciddi endişelerini dile getirdi. Suljagic, bölgedeki mevcut siyasi atmosferin ve artan gerilimin, soykırım kurbanlarının anısını taşıyan bu kutsal mekanı hedef haline getirebileceği uyarısında bulundu.
Güvenlik Kaygıları Derinleşiyor
Srebrenitsa Anıt Merkezi, 1995 yılında yaşanan soykırımın anısını yaşatmak ve kurbanların naaşlarının defnedildiği bir alan olarak uluslararası statüye sahip. Ancak Suljagic’in açıklamaları, anıt merkezinin güvenliğinin siyasi çekişmelerin odağına yerleştiğini gösteriyor. Sırp Cumhuriyeti polisinin tesise müdahale etme ihtimali, hem yerel halk hem de uluslararası gözlemciler arasında tedirginlik yarattı.
Uluslararası Topluma Çağrı
Suljagic, yaptığı açıklamada anıt merkezinin dokunulmazlığının korunması gerektiğini vurgulayarak, olası bir müdahalenin bölgedeki barış ve istikrar ortamına büyük zarar vereceğini belirtti. Yetkililer, anıtın korunması için uluslararası kurumların daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade ediyor.

