- Ali Koç, 2035 yılına kadar enerji tüketiminde elektrik payının yüzde 35'e ulaşması hedefini değerlendirdi.
- Elektrifikasyonun enerji ithalatına bağımlı ülkeler için maliyet avantajı sağlayacağı belirtildi.
- Dönüşümün sanayide küresel rekabet gücünü doğrudan etkileyeceği vurgulandı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, enerji sektöründeki dönüşüm süreçlerine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. COP31 kapsamında belirlenen 2035 yılı hedeflerini değerlendiren Koç, elektrifikasyonun sadece çevresel bir zorunluluk değil, aynı zamanda ekonomik bir kaldıraç olduğunu ifade etti.
Enerjide Dışa Bağımlılık Azalacak
Koç, enerji tüketiminin yüzde 35’inin elektrikten karşılanması hedefinin, özellikle Türkiye gibi enerji ithalatında dışa bağımlı ülkeler için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılmasının, uzun vadede enerji maliyetlerini optimize edeceğini kaydeden Koç, bu durumun sanayi üretimi üzerindeki baskıyı hafifleteceğini dile getirdi.
Küresel Rekabette Yeni Dönem
Konuşmasında rekabet gücüne dikkat çeken Ali Koç, “Bu dönüşüm, daha rekabetçi olabileceğimiz anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir elektrifikasyon sürecinin, yerli üretimin maliyet yapısını iyileştireceğini ve küresel pazarlarda Türk sanayisinin elini güçlendireceğini vurguladı.

