- DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, küresel ticaret sisteminin son 80 yılın en ciddi aksaklığıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
- Hürmüz Boğazı'ndaki tedarik zinciri sorunlarının gıda ve gübre fiyatlarını doğrudan tehdit ettiği belirtildi.
- Küresel ticaretin istikrarı için acil çözüm ve iş birliği çağrısı yapıldı.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, küresel ticaretin mevcut durumu hakkında kritik açıklamalarda bulundu. Okonjo-Iweala, dünya genelindeki tedarik zincirlerinin son 80 yılın en büyük aksaklığıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu durumun ekonomik istikrar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Hürmüz Boğazı’nda Tedarik Krizi
Özellikle stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nda yaşanan aksaklıkların, küresel ticaret rotalarını doğrudan etkilediği ifade edildi. Bu lojistik darboğazın, uluslararası piyasalarda ciddi bir belirsizlik yarattığı kaydedildi.
Gıda ve Gübre Fiyatlarında Artış Endişesi
Okonjo-Iweala, tedarik zincirindeki bu aksamaların özellikle temel ihtiyaç maddeleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olabileceğini vurguladı. DTÖ Genel Direktörü, gübre ve gıda fiyatlarındaki artışın küresel gıda güvenliğini tehlikeye atabileceği konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını belirtti. Uzmanlar, bu durumun özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerinde ağır bir maliyet baskısı oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
