- Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, Ukrayna'nın esir açıklamasına sert tepki gösterdi.
- Seul yönetimi, konuyla ilgili resmi bir özür beklentisini yineledi.
- Güney Kore, talebin karşılanmaması durumunda yeni yaptırımlar ve adımlar atılacağını duyurdu.
Güney Kore ile Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkiler, Kuzey Koreli savaş esirlerinin durumu nedeniyle yeni bir krize sürüklendi. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung, Ukrayna yönetiminin iki Kuzey Koreli savaş esirinin Güney Kore’ye gönderildiğine dair yaptığı kamuoyu açıklamasını ‘diplomatik bir hata’ olarak nitelendirdi.
Resmi Özür Talebi ve Yeni Adım Tehdidi
Seul yönetimi, söz konusu bilginin gizli tutulması gerektiğini savunarak, Ukrayna’nın bu hamlesiyle uluslararası protokolleri ihlal ettiğini öne sürdü. Başkan Lee Jae Myung, Ukrayna’nın bu durumdan ötürü resmi bir özür dilememesi halinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi şekilde etkileneceğini belirtti.
İlişkilerde Belirsizlik Süreci
Güney Kore hükümeti, özür talebinin karşılanmaması durumunda atılacak ‘ilave adımların’ kapsamını henüz netleştirmedi. Ancak uzmanlar, bu adımların insani yardımların askıya alınmasından diplomatik temsil seviyesinin düşürülmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayabileceğini değerlendiriyor. Ukrayna tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir yanıt gelmedi.

