Piyasaların merakla beklediği kritik faiz kararı açıklandı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün ilk kez Naci Ağbal başkanlığında toplandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün ilk kez Naci Ağbal başkanlığında toplandı. Banka beklendiği gibi faizi 4.75 puan artırarak 10.25’ten 15’e yükseltti. Tüm fonlamayı politika faizinden yapacağını duyurdu. Böylece sadeleşmeye gitti. Ağbal 7 Kasım’da atanmıştı.
Kurda hareketlilik yaşandı.
Merkez Bankası’nın politika faizinde 475 baz puan artırıma gitmesinin ardından ise ilk anda dolar 7.53, Euro ise 8.91 liraya geriledi. Bu kritik güne dolar 7.72, Euro ise 9.15 liradan başlamış, faiz kararının hemen öncesinde ise dolar 7.70, Euro 9.12’ye yükselmişti.
TCMB önceki iki toplantısında sürpriz kararlarla Eylül ayında değişiklik beklenmemesine rağmen faizi 200 baz puan artırmış, Ekim toplantısında artış beklentisine rağmen değişikliğe gitmemişti. Bir sonraki faiz toplantısı 24 Aralık’ta gerçekleştirilecek
PPK’dan yapılan açıklamada ”Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine – Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir” denildi.

