- BM Gazze Komisyonu Başkanı Navi Pillay'ın Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesi İsrail yanlısı çevrelerin tepkisini çekti.
- Pillay'ın başkanlık ettiği komisyon, Gazze'deki askeri operasyonlar hakkında soykırım tespitinde bulunmuştu.
- Ödül kararı, bölgedeki insani kriz ve uluslararası hukuk tartışmalarını yeniden gündemin merkezine taşıdı.
Nobel Barış Ödülü’nün, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde Gazze’deki gelişmeleri inceleyen komisyona başkanlık eden Navi Pillay’a verilmesi, uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı. Pillay’ın, bölgedeki askeri operasyonları ‘soykırım’ olarak nitelendiren raporlara imza atan heyetin başında bulunması, ödülün siyasi boyutuna dair tartışmaları beraberinde getirdi.
İsrail Yanlısı Çevrelerden Tepki
Pillay’ın ödül alması, İsrail yanlısı lobi faaliyetleri yürüten çevreler tarafından sert bir dille eleştirildi. Söz konusu çevreler, Pillay’ın başkanlık ettiği komisyonun hazırladığı raporların taraflı olduğunu savunarak, Nobel Komitesi’nin kararını sorgulayan açıklamalarda bulundu.
Uluslararası Hukuk ve Siyasi Tartışmalar
Navi Pillay, kariyeri boyunca insan hakları savunuculuğu ve uluslararası hukuk alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir isim olarak öne çıkıyor. Gazze’deki olaylara ilişkin hazırlanan raporlar, uluslararası hukuk çevrelerinde önemli bir referans kabul edilirken, İsrail hükümeti ve destekçileri tarafından ise ‘siyasi motivasyonlu’ olarak nitelendiriliyor. Nobel Barış Ödülü’nün bu isme tevdi edilmesi, hem bölgedeki çatışmaların hukuki boyutunu hem de uluslararası kurumların tarafsızlık tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

